Horts urbans

Hort urba

La pràctica de l’agricultura urbana és una nova tendència entre els ciutadans que volen prendre protagonisme en la producció casera de verdures. Encara que els horts urbans poden ser instal·lats directament a sobre de la superfície de la terrassa normalment s’instal·len en taules de cultiu elevades o a nivell del sòl. Aquestes taules de cultiu ajuden a contenir el substrat i fer la pràctica més fàcil.

Els horts urbans contribueixen a la sostenibilitat de les ciutats si es practica l’agricultura ecològica sense fertilitzant ni químics i aprofitant els residus orgànics. La seva pràctica és una activitat que podria ser educativa, gratificant i que enforteix el teixit social. Ha de quedar clar la producció que s’assoleix en un hort urbà no és de gran escala i s’ha de veure com una plantació amb diferents verdures amb collita esglaonada.

Els horts poden ser comunitaris si es plantegen en espais buits gestionats per l’Ajuntament i distribuïts entre els ciutadans interessats. Eixverd proposa horts semi-comunitaris o privats. Son semi-comunitaris si s’instal·len en la coberta d’un edifici residencials. L’accés només seria pels veïns i seria autogestionat per ells. L’hort urbà també podria ser d’us personal si s’implanta a la terrassa o balcó privat però en aquest cas els beneficis de nodriment del teixit social no existeixen.

Els horts urbans també estan relacionat amb el moviment de sobirania alimentaria on petits productors proveeixen als consumidors amb producte nutritiu, ecològic, de km 0  i baix cost donant una alternativa a l’agricultura industrial i els problemes associats de guerres de preus, importació de verdures i el no respectar les verdures de l’estació de l’any.

Si tens ganes de treballar el teu hort i tens l'espai, què t'ho impedeix?