La Vanguardia: La UPF quiere convertir el tejado Depósito de las Aguas en huerto ecológico

Barcelona, 14 mar (EFE).- La Universidad Pompeu Fabra apuesta por reconvertir la azotea del histórico edificio del Depósito de las Aguas de Barcelona, que se usa como biblioteca del campus de Ciutadella de este centro, en un huerto ecológico de unos 3.000 metros cuadrados.

Este huerto sería gestionado por personas en riesgo de exclusión social y en el mismo se realizarían otras actividades agrícolas, como apicultura, así como talleres abiertos sobre aspectos medioambientales, visitas o diversos acontecimientos, informa hoy la UPF en un comunicado.

El Depósito de las Aguas fue proyectado por el maestro de obras Josep Fontserè en 1874, con la colaboración del entonces joven estudiante de arquitectura Antoni Gaudí, que hizo el cálculo estático del conjunto y de los elementos de apoyo.

No fue hasta 1880 cuando se inauguró como depósito de las aguas, con la función de regular el caudal de agua de la cercana cascada del parque de la Ciutadella y de regar sus jardines.

Se trata de una construcción formada por un laberinto de arcos paralelos de 14 metros de altura que a lo largo de los últimos cien años ha tenido diversos usos, como depósito de aguas, asilo municipal, almacén de bomberos y archivo de justicia, hasta que pasó a ser propiedad de la UPF en 1992.

En su cubierta se encontraba una gran piscina que albergaba unas 13.000 toneladas de agua, a 18,5 metros de altura, que debió ser vaciada hace unos años debido a unas filtraciones de agua hacia el interior, que hacían peligrar la conservación del fondo bibliográfico de la Biblioteca de la universidad.

Este fondo cuenta, entre otras, con las colecciones de la Biblioteca Haas, de la Cámara de Comercio de Barcelona y del Instituto Universitario de Historia Jaume Vicens i Vives, que tiene la sede en este edificio.

Es en el espacio de esta gran piscina de la cubierta para huerto ecológico, que formaría un espacio verde urbano dentro del Corredor Verde de la ciudad condal, que enlaza el parque de la Ciutadella con el paseo de Sant Joan y Collserola.

Previamente a la realización del huerto ecológico en el Depósito de las Aguas, la UPF impulsa, junto con la Politécnica de Cataluña (UPC) y la Autónoma de Barcelona (UAB), la creación de un espacio verde en el tejado del edificio Mercè Rodoreda, en el mismo campus y muy próximo al anterior.

En el tejado del edificio Mercè Rodoreda se desarrollan actualmente experimentos que pretenden determinar qué sustratos son más adecuados para la creación de espacios verdes en las cubiertas urbanas.

También se hace una prueba piloto para ver bajo qué condiciones la lavanda funciona mejor, una iniciativa que quiere impulsar el uso de esta planta en los tejados de Barcelona.

Otro experimento es una comparativa de sustratos para cubierta agrícola, teniendo en cuenta el grueso de tierra o los requerimientos hídricos de la muestra, y cuyas conclusiones se espera que se puedan usar en el futuro proyecto de cubierta del Depósito de las Aguas. EFE

 

Instagram

La coberta verda dels terrats d’en Xifré dissenyada per @mataaltastudio ha rebut el premi de la Nova Bauhaus Europea. Eixverd es va encarregar d’executar la part verda🌱🎋. Moltes Felicitats companys!🎉🎉

L’edició de 2021 dels premis recompensa iniciatives de projectes ja existents, que generen espais bonics, sostenibles i inclusius per la comunitat🌍. Els organitzadors parteixen de la base que TOTHOM hauria de poder sentir, veure i experimentar la transformació verda i digital per millorar la nostra qualitat de vida.

Seguim transformant!💪🌿💚

#NewEuropeanBauhaus #NewEuropeanBauhausPrizes #cubiertasverdes #cobertesverdes #cubiertasvegetales #greenroofs #greenarchitecture #greenlandscape #arquitecturasostenible #ecoarquitectura #paisajismosostenible #urbangargen #jardíurbà #eixverd #mataaltastudio #barcelona #eixample #rehabilitaciónurbana
...

Ens fa molta il·lusió compartir amb vosaltres que ja comencem a treballar en una de les cobertes guanyadores del segon concurs de cobertes verdes!💥

La nova coberta verda, del barri de Sant Martí, serà de 320 m2 en un edifici de 55 habitatges🏢🌿🌾. El projecte va ser guanyador del segon concurs de cobertes verdes, impulsat per l’institut municipal de paisatge urbà🙌. El premi consisteix en una subvenció del 75% del cost de la coberta.

L’edifici de Sant Martí inclourà:
👉226m2 de superfície verda
👉Hort urbà
👉Aprofitament d’aigües pluvials
👉Espais de reunió de veïns
👉Biodiversitat

Per més informació podeu veure la notícia al l’enllaç de la bio🔗.

#greenroof #ajuntamentdebarcelona #eixverd #horturbà #aprofitamentaigüespluvials #biodiversitat #barcelona #santmartí #barridesantmartí #diagonalmar #institutmunicipaldepaisatgeurbà #segonconcursdecobertesverdes
...

SKY PLANTER

Vols tenir més verd a casa teva però tens poc espai I poc temps?🤨

El test Sky Planter, d’@boskke, és un sistema únic, modern i poc convencional per tenir plantes a casa amb un disseny espectacular🤩💚 i molt fàcil d’utilitzar‼️

👉100% reciclat♻️
👉Disseny premiat🥇
👉Sistema d’autoregat💧
👉Manteniment senzill 👍

A més de decorar casa teva i enjardinar el teu sostre, cuides el teu entorn🌍 i et cuides a tu!

#skyplanter #skyplanterbarcelona #boskke #greencover #labotigadeixverd #jardineriabarcelona #decoracionplantas #testreciclat #jardineriasostenible #selfwatering
...

ACTIVA💥 la teva COBERTA🌱🎋🌳

Per crear espais naturals i frescs a la coberta del teu edifici pots combinar les diferents solucions que et proposem des d’Eixverd.

Jardins🌱
Cobreix terrats o murs amb plantes aromàtiques, d’ús culinari, medicinals o ornamentals.

Hort🥬
Produeix aliments “km 0” enmig de la ciutat.

Plaques Solars☀️
Escalfa l’aigua de casa teva amb les plaques termosolars i genera energia amb les plaques fotovoltaiques.

La combinació de les tres solucions aporten grans beneficis pel medi ambient, com rebaixar l’aport de carboni i l’efecte albedo, i per les persones.

#greenroof #greencover #albedoeffect #bcnverda #plaquessolars #horturbà #horturbàecològic #jardinsverticais
...

LAVANDA

La Lavandula sp., de la família de les labiades, és un arbust amb flors blaves o violetes molt aromàtiques. Les espècies més comuns són la Lavandula officinalis, la verra i l’agustifolia.

❇️Propietats per l’entorn🌱: atracció d’insectes beneficiosos (abelles🐝 i marietes) i dispersió dels perjudicials.

❇️Propietats per les persones👍: relaxant, antisèptica, depurativa i aromatitzadora.

❇️Aplicacions: efecte protector de la pell, cicatritzant i desinfectant; combat l’insomni, els espasmes musculars, la tensió, l’estrès, l’ansietat i els nervis.

❇️Formats: alcohol, essència, compreses i bosses d’herbes.

#lavanda #lavandulaofficinalis #plantesmedicinals #plantesaromàtiques #labotigadeixverd #plantasmedicinales #bcnposatverda
...

FAQS sobre manteniments

Quina és la freqüència de visites?🤔
❇️Cobertes amb plantes ornamentals: 2 visites mensuals entre abril i setembre, 1 visita mensual d’octubre a març.
❇️Cobertes de manteniment trimestral.
❇️Cobertes amb hort: 1 visita setmanal entre abril i setembre, 2 visites mensuals d’octubre a març.

Quins productes utilitzeu per les plagues i malures?🤔
1️⃣Productes naturals per combatre el desequilibri.
2️⃣Biodiversitat i floració d’acord amb els insectes favorables per combatre els insectes causants dels problemes.
3️⃣Si no funcionen el punt 1 i 2, apliquem un producte químic el més respectuós possible amb l’entorn i les persones.

Què inclou el manteniment?🤔
Les hores dedicades al manteniment depenen de:
✅La superfície.
✅La complexitat.
S’inclouen:
✅Fitosanitaris.
✅Fertilitzant.

Per més informació, clica l’enllaç de la bio🔗.

#cobertesverdes #greenroof #greencities #eixverd #cubiertasverdes #mantenimientocubiertasverdes #mantenimentcobertesverdes #fitosanitari #fertilitzant #ensums #plaguescobertesverdes #malurescobertesverdes #barcelonaposatverda
...

MANTENIMENT de Cobertes Verdes🌱🌳🎋

El manteniment de les cobertes verdes és crucial i molt beneficiós durant tot l’any. Alguns d’aquests beneficis són:

ESTALVIAR AIGUA💦
✅Funcionament òptim.
✅Adaptant les necessitats hídriques de cada estació de l’any.

Tenir PLANTES SANES🌾
✅Manteniment bàsic: poda, detecció de plagues o malures, fertilització.

Mantenir un bon DRENATGE💧
✅Evitant obturacions per fulles, arrels o altres elements.

Evitar les PLANTES ADVENTÍCIES🍃
✅Control manual: sense herbicides.
✅Evitant que desplacin a la resta de plantes i que creixin a zones inertes.

#mantenimentcobertesverdes #greenroof #cubiertasverdes #BCNetposemverda #EixVerd #greencovering #mantenimientocubiertasverdes
...

AFTERSUN SPLASH

L’after sun Splash d’@amazincskincare és la loció perfecta per calmar la pell després d’un dia al Sol. Refresca, regenera, neteja i restaura la pell.☀️😊
Fet amb ingredients naturals 🌱com l’oli d’ametlles, la civada, l’oli essencial de lavanda, el romaní i el gessamí.

👉Conté Pantenol i vitamina E:
✔️Equilibra el pH de la pell
✔️Hidrata i calma
👉Envàs d’alumini 100% reciclable
👉Vegà
👉Còmode i fàcil:
✔️Agitar i aplicar a la pell

Cuida’t i cuida-la🌎

#amazincskincare #aftersunsplash #aftersunamazinc #naturalingredients #sostenibilidad #labotigadeixverd #vegano #cuidatupiel
...

Jardí Vertical

Els jardins verticals són parets parcialment o totalment cobertes de vegetació. A més de decorar parets, s’obtenen beneficis com:
✅aïllament tèrmic
✅aïllament acústic
✅reducció d’emissions de carboni
✅absorció de partícules contaminants
✅reducció de l’efecte illa de calor
✅contribució a la biodiversitat urbana

Al vídeo hi podeu veure la instal·lació d’un “Jardí Vertical S” d’@hortalia_, fet amb plantes aromàtiques. És un tipus de mur vertical ideal per decorar parets, amb capacitat de 30L, tela geotèxtil pel drenatge de l’aigua i tres marcs de plantació.

Des d’Eixverd, t’ajudem a posar verd el teu espai instal·lant:

👉Horts🥬🌶🍆
👉Jardineres🪴
👉Jardins verticals la
👉Coberta verda🌳🌿🎋
👉Plantes aromàtiques i ornamentals

També t’oferim assessorament i manteniment, adequat a tu i al teu espai.

#plantesaromàtiques #plantesornamentals #plantescrasses #bcnposatverda #hortsbarcelona #jardineres #greenroof #cobertaverda #hortalia #jardívertical #LaBotigaEixverd
...

Efecte Albedo a les ciutats 🏬

L’efecte albedo és el reflex de la radiació del Sol sobre les superfícies☀️. L’asfalt, al ser una superfície fosca, reflexa molt poc i absorbeix molta radiació.
Aquest fenomen provoca un augment de temperatura local i global. A les ciutats s’anomena illes de calor urbanes i puja la temperatura uns quants graus🔥.
D’altra banda, cada vegada hi ha més població vivint a ciutats com Barcelona, augmentant la demanda energètica concentrada en les àrees urbanes💡. El que fa imprescindible millorar l’eficiència energètica de les ciutats a través de l’aïllament tèrmic, entre altres.
En conclusió, necessitem augmentar l’efecte albedo a les ciutats i una bona estratègia és ampliar les zones verdes.

A les ciutats 🏢:
👉l’asfalt absorbeix radiació
👉puja la T de les ciutats i la Global
👉augmenta la demanda energètica

Necessitem:
✅aïllament tèrmic
✅pujar l’efecte albedo

Necessitem més COBERTES VERDES🌿🎋🌳

Font: https://cdn.intechopen.com/pdfs/29929/InTech-Albedo_effect_and_energy_efficiency_of_cities.pdf

#efectoalbedo #cobertaverda #urbanheatisland #efectoislatermica #greenroof #canviclimàtic #aïllamenttèrmic #pugemlefectealbedo
...

Baietes Biodegradables

Arriba la solució a les esponges fetes de components derivats de productes petroquímics. Les baietes biodegradables, respectuoses amb el medi ambient♻️, són ideals per netejar els teus estris i mobiliari del jardí. També per eixugar els materials de metall, que s’oxiden ràpidament amb l’aigua.
👉70% cel•lulosa i 30% cotó
👉Súper absorbent (5L/m2)💦
👉Resistent a l’abrasió i a l’esquinçament
👉Llarga durada i de tacte agradable

Cuida’t i cuida-la🌍💫

#droguerieeco #ladroguerieecologique #baietesbiodegradables #sostenibilidad #LaBotigaEixverd
...

Vídeo Debat Futur Ambiental Eixample 🌱♻️

Ja tenim disponible el vídeo del debat sobre el futur ambiental de l’Eixample. Veureu la Lidia Calvo exposant a partir del minut 56:40.
El debat de “L’Eixample i la metròpoli de Barcelona: una cruïlla de futurs” va ser el dia 14 de juliol, a les 12h. El trobareu al canal YouTube del Districte de l’Eixample.

Podeu trobar l’enllaç🔗 a la Bio.

#bcn_eixample #futurambientaleixample #debateixverd #greenroof #barcelonaposatverda
...