La Vanguardia: La UPF quiere convertir el tejado Depósito de las Aguas en huerto ecológico

Barcelona, 14 mar (EFE).- La Universidad Pompeu Fabra apuesta por reconvertir la azotea del histórico edificio del Depósito de las Aguas de Barcelona, que se usa como biblioteca del campus de Ciutadella de este centro, en un huerto ecológico de unos 3.000 metros cuadrados.

Este huerto sería gestionado por personas en riesgo de exclusión social y en el mismo se realizarían otras actividades agrícolas, como apicultura, así como talleres abiertos sobre aspectos medioambientales, visitas o diversos acontecimientos, informa hoy la UPF en un comunicado.

El Depósito de las Aguas fue proyectado por el maestro de obras Josep Fontserè en 1874, con la colaboración del entonces joven estudiante de arquitectura Antoni Gaudí, que hizo el cálculo estático del conjunto y de los elementos de apoyo.

No fue hasta 1880 cuando se inauguró como depósito de las aguas, con la función de regular el caudal de agua de la cercana cascada del parque de la Ciutadella y de regar sus jardines.

Se trata de una construcción formada por un laberinto de arcos paralelos de 14 metros de altura que a lo largo de los últimos cien años ha tenido diversos usos, como depósito de aguas, asilo municipal, almacén de bomberos y archivo de justicia, hasta que pasó a ser propiedad de la UPF en 1992.

En su cubierta se encontraba una gran piscina que albergaba unas 13.000 toneladas de agua, a 18,5 metros de altura, que debió ser vaciada hace unos años debido a unas filtraciones de agua hacia el interior, que hacían peligrar la conservación del fondo bibliográfico de la Biblioteca de la universidad.

Este fondo cuenta, entre otras, con las colecciones de la Biblioteca Haas, de la Cámara de Comercio de Barcelona y del Instituto Universitario de Historia Jaume Vicens i Vives, que tiene la sede en este edificio.

Es en el espacio de esta gran piscina de la cubierta para huerto ecológico, que formaría un espacio verde urbano dentro del Corredor Verde de la ciudad condal, que enlaza el parque de la Ciutadella con el paseo de Sant Joan y Collserola.

Previamente a la realización del huerto ecológico en el Depósito de las Aguas, la UPF impulsa, junto con la Politécnica de Cataluña (UPC) y la Autónoma de Barcelona (UAB), la creación de un espacio verde en el tejado del edificio Mercè Rodoreda, en el mismo campus y muy próximo al anterior.

En el tejado del edificio Mercè Rodoreda se desarrollan actualmente experimentos que pretenden determinar qué sustratos son más adecuados para la creación de espacios verdes en las cubiertas urbanas.

También se hace una prueba piloto para ver bajo qué condiciones la lavanda funciona mejor, una iniciativa que quiere impulsar el uso de esta planta en los tejados de Barcelona.

Otro experimento es una comparativa de sustratos para cubierta agrícola, teniendo en cuenta el grueso de tierra o los requerimientos hídricos de la muestra, y cuyas conclusiones se espera que se puedan usar en el futuro proyecto de cubierta del Depósito de las Aguas. EFE

 

Instagram

Baietes Biodegradables

Arriba la solució a les esponges fetes de components derivats de productes petroquímics. Les baietes biodegradables, respectuoses amb el medi ambient♻️, són ideals per netejar els teus estris i mobiliari del jardí. També per eixugar els materials de metall, que s’oxiden ràpidament amb l’aigua.
👉70% cel•lulosa i 30% cotó
👉Súper absorbent (5L/m2)💦
👉Resistent a l’abrasió i a l’esquinçament
👉Llarga durada i de tacte agradable

Cuida’t i cuida-la🌍💫

#droguerieeco #ladroguerieecologique #baietesbiodegradables #sostenibilidad #LaBotigaEixverd
...

Vídeo Debat Futur Ambiental Eixample 🌱♻️

Ja tenim disponible el vídeo del debat sobre el futur ambiental de l’Eixample. Veureu la Lidia Calvo exposant a partir del minut 56:40.
El debat de “L’Eixample i la metròpoli de Barcelona: una cruïlla de futurs” va ser el dia 14 de juliol, a les 12h. El trobareu al canal YouTube del Districte de l’Eixample.

Podeu trobar l’enllaç🔗 a la Bio.

#bcn_eixample #futurambientaleixample #debateixverd #greenroof #barcelonaposatverda
...

Coberta Verda a Santa Margarida de Montbui🌿🎋🌱

Aquesta setmana hem estat treballant en una coberta verda a Santa Margarida de Montbui, a prop d’Igualada, amb #Tebverd. La primera capa de la coberta és una impermeabilització de TPO: una membrana impermeable, ecològica i sostenible♻️. Després d’instal·lar el sistema multicapa de la coberta, vam marcar les zones de verd i les de grava, vam col·locar el reg soterrat💦 on va la zona verda, vam afegir les terres🚛 i ahir vam acabar de plantar🧤.

Aquest és el resultat de la coberta‼️🤩

#cobertaverda #greenroof #SantaMargaridadeMontbui #cobertaverdaigualada #coberturavegetal #sostenibilidad
...

Avui #Eixverd al debat sobre el futur ambiental de l’Eixample, amb la Lidia Calvo.

Debat i reflexió sobre els eixos verds i els corredors ecològics de l’Eixample, a les jornades de “l’Eixample i la metròpoli de Barcelona: una cruïlla de futurs”, d’@bcn_eixample i coordinat per David Guerrero.

🗓️14 de juliol
⏱️12h
📍Enllaç a la bio

Cal inscripció prèvia i es pot seguir en directe.
T’hi esperem!

#bcn_eixample #futurambientaleixample #eixverd #corredorsecològics #ciutatverda #greencity #sostenibilitat #BCNposa’tverda
...

Bàlsam Labial

La cara és la part del cos més exposada a la radiació solar. Els llavis són una zona sensible que cal protegir, juntament amb els ulls i la pell.

Hidrata i protegeix els teus llavis amb el bàlsam labial AMAZINC💋!

🌱Fet de filtres minerals i ingredients naturals.
☀️Alta protecció de raig UVA i UVB.
♻️Envàs de cartró 100% reciclable.
📅Ideal per tot l’any
⏳Llarga durada

Cuida’t 👄 i cuida-la 🌎!

#amazincskincare #protectorsolarlabial #labotigadeixverd #sostenibilitat #protectorsolarsostenible #protectorsolarnatural #protectorlabialnatural
...

Estem de REBAIXES‼️

Aprofita el 20% en TOTs els productes de la botiga💥💥

Promoció vàlida fins el 31 de Juliol🗓

T’esperem🪴🌿🌱💚

#labotigaeixverd #rebajasdeverano #sostenibilitatbarcelona #productesdejardineria #comprasostenible
...

Feliç dia internacional de la conservació del sòl🌱💚

El sòl cobreix pràcticament tota la superfície de la Terra i està fet de roques, minerals, matèria orgànica, éssers vius, aigua i aire.

Només l’11% dels sòls són fèrtils, permetent que hi creixin plantes. L’agricultura i la ramaderia més intensiva i poc sostenible acaba amb els nutrients del sòl. Quan això passa, es fertilitzen els sòls per compensar aquesta falta de nutrients.🥬🥬🥬🥬

Si els nivells de fertilitzants que s’afegeixen al sòl no són adequats, aquest passa a ser infèrtil i molt difícil de revertir. A més, quan hi ha massa fertilitzants, es contaminen les aigües subterrànies i les rieres, rius i llacs de l’entorn.🏔

👉Els nostres aliments depenen de l’agricultura.
👉L’agricultura depèn dels sòls fèrtils.
👉Conservar els sòls és vital.

Font: FAO. Protect and produce. The soil

#7J #soilconservation #diainternacionaldelsuelo #sostenibilitat #FAO #internationaldaysoilconservation
...

Naturalitza casa teva🌱🪴

El procés de la fotosíntesi que es dóna en les plantes consisteix en captar diòxid de carboni + vapor d’aigua de l’aire i transformar-los en oxigen + vapor d’aigua + matèria orgànica per créixer.🙌🌳

Aquest procés és vital per nosaltres perquè purifica l’aire d’un gas contaminant, el CO2, i aporta el gas que necessitem per respirar, l’O2.👃

És per això que les plantes milloren la QUALITAT de l’AIRE, especialment necessari en ciutats, amb concentracions més altes de CO2.😷💚🌳

Aquest és un dels beneficis que aporta tenir plantes, horts, murs verds, cobertures vegetals o jardins. Naturalitzem Barcelona i casa nostra❗️🌿

Com naturalitzo casa meva❓
👉Triant la planta que més s’adapta a mi🌵🌿🌻
👉Instal·lant el format més adequat al meu espai (test, mur verd, coberta verda,...)🪴🍀

A @eixverd t’assessorem‼️

Si en vols descobrir més, estigues atent@ a les properes publicacions❗️

#naturalitzembarcelona #labotigadeixverd #qualitatairebarcelona #cobertesverdes #greenroof #sostenibilidad #calidaddelaire
...

Necessites regenerar el sòl de les teves plantes?

Biochar de @livingchar és un regenerador de sòls natural, 100% orgànic. La versió compost amb Biochar és a més un adob.

Beneficis per les teves plantes:
👉Més retenció d’aigua i de nutrients
👉Afaboreix microorganismes saludables per les plantes
👉Millor aireig i estructura del sòl

Beneficis pel medi ambient:
✅Fet de biocarbó 100% natural
✅Produït de residus agrícoles sostenibles
✅Conté nutrients i microorganismes beneficiosos
✅Redueix el CO2 de forma natural

#biochar #biocarbón #fertilizantenatural #suelosano #sueloplantas #regeneracióndesuelos #labotigadeixverd
...

Feliç día de Sant Joan!!🥂🎊

#24j #santjoan2021 #santjoan
...

Moltes hores al Sol? ☀️

Necessites la crema AMAZINC! MINERAL SUN SCREEN😎

És la solució més respectuosa per la teva pell i pel medi ambient. Et protegeix dels efectes de la radiació solar amb un SPF de 50+.

🧍🏻‍♀️Protecció per tot el cos gràcies al seu format de crema líquida.
🌱Feta de filtres minerals i ingredients naturals.
⛱Alta protecció de raig UVA i UVB.
♻️Envàs d’alumini 100% reciclable.
🤩Aplicació fàcil i còmoda.
🏖Ideal per un dia de platja, càmping, piscina o jardineria.

Cuida’t 💆 i cuida-la 🌎!

#amazincskincare #mineralsunscreen #protectorsolarnatural #protectorsolar #labotigadeixverd #sostenibilitat
...