Qui som

Eixverd és una empresa social que promou la sostenibilitat dels nuclis urbans amb projectes d’adaptació i de mitigació al canvi climàtic mitjançant la implementació de propostes per a la resiliència de les ciutats i, en definitiva, la millora de la qualitat de la vida urbana. Alhora que pretén la sensibilització i participació ciutadana per concretar l’acció per fer front al canvi climàtic.

A més de ser una empresa social que es mou pel benefici mediambiental, Eixverd té altres aspectes diferencials com la gestió integral de cada projecte i la investigació científica gestionant una coberta experimental a la Universitat Pompeu Fabra. Al ser una empresa social prenem les decisions segons els beneficis ambientals no els econòmics.

Empresa

Ens encarreguem de la gestió integral de projectes d’adaptació i de mitigació al canvi climàtic a les àrees urbanes com cobertes verdes, murs verds, horts urbans i instal·lació de plaques solars.

Partint de la premissa que el canvi climàtic és un fet innegable que està succeint, les societats només poden intentar reduir la magnitud d’aquest canvi i preparar-se pels seus efectes. Així, per mitigació s’entén projectes que redueixin les emissions dels gasos d’efecte hivernacle per intentar reduir la magnitud del canvi climàtic. Per altra banda, projectes d’adaptació al canvi climàtic es refereixen a projectes que augmentin la resiliència de les ciutats als esdeveniments associats amb el canvi climàtic.

Aquesta gestió integral inclou les tasques necessàries de cada projecte com poden ser:

  • Anàlisis estructural de l’edifici
  • Projecte arquitectònic d’adequació de l’edifici existent a la proposta
  • Projecte paisatgístic
  • Aportació d’opcions de la comunitat
  • Redacció dels estatuts que regulen l’ús de la terrassa
  • Selecció d’instal·lador (de coberta, de plaques solars, d’horts urbans) basat en preu, característiques i preferències del client
  • Tramitació dels ajuts a la rehabilitació disposats per l’administració
  • Seguiment de les obres
  • Manteniment de la coberta

A més,  Eixverd no prescriu cap instal·lador o proveïdor en especial sinó que manté totes les vies obertes per recomanar al client l’opció constructiva més adient i més econòmica.

Us ajudem a decidir la millor opció pel vostre edifici i també tramitem els ajuts de l’administració.

Eixverd només implementarà aquelles solucions que estiguin validades per evidències científiques existents. Alhora contribueix en la investigació científica amb diferents universitats i la instal·lació d’una coberta experimental  a la Universitat Pompeu Fabra, amb el propòsit de contextualitzar els avenços científics en un entorn mediterrani.

Les cobertes verdes i els diferents mètodes constructius no són cap innovació. Hi han experiments científics que avalen alguns dels seus beneficis majoritàriament fets a l’Europa del Nord o Amèrica del Nord, però no hi han masses investigacions obertes en un entorn mediterrani.

Durant el 2016 vàrem col·laborar amb la UPC a través de la Escola Politècnica superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB), l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) i Drenaje Urbano Sostenible per monitorar 9 mostres comparatives de cobertes verdes. Els paràmetres següents són els que es van monitorar:

  • Aïllament tèrmic incloent la transmitància tèrmica i el delta de temperatura entre la coberta interior i exterior
  • Biodiversitat urbana
  • Escorrentia d’aigua
  • Humitat i evapo-transpiració
  • Efectes socials dels ecosistemes

Durant el 2017 vàrem experimentar amb diferents substrat per coberta extensiva i per cobert agrícola.

Durant el 2018 vàrem ampliar la nostra experiència amb més tipologies de plantes més enllà del sedum: plantes resistents a semiombra; plantes entapitzants; plantes resistents a manca d’aigua…

Durant el 2019 vàrem analitzar les herbes adventícies que sortien a la coberta sense fer manteniment i alhora vàrem començar a destil·lar olis essencials com a potencial vector per finançar cobertes verdes.

Si voleu rebre més informació del protocol d’investigació i dels avenços científics o voleu participar en la recerca, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

Vols ser part de l’equip investigador de la nostra coberta experimental? Contacta amb nosaltres!

Capital humà

Lídia Calvo

Fundadora

Va ser fundada per Lídia Calvo l’any 2015. És Enginyera Industrial a la UPC de Barcelona (1992-1997) i un MBA de la Universitat de San Diego, Califòrnia (2001-2003). La seva experiència professional inclou: Enginyera d’I&D a Hewlett-Packard; desenvolupament internacional a Bolívia (2005-2006), Uganda (2007-2010), i Moçambic (2011-2014) com a coordinadora de projectes de cooperació en seguretat alimentaria, agricultura, polítiques institucionals i projectes de canvi climàtic.

Gina Calvo

Dissenyadora gràfica, Jardinera i Fitoterapeuta

Gina Calvo es va graduar en Disseny Gràfic l’any 2007 a l’Elisava. Al cap de poc temps, va començar a viatjar per tot el món, vivint a diferents indrets rurals on es va apropar al regne vegetal. Va ser l’emoció i la passió que la van portar a estudiar Fitoteràpia i des de ençà que no ha parat d’introduir-se i especialitzar-se en el món de l’agroecologia, en el cultiu d’hortalisses, plantes medicinals i aromàtiques, la cosmètica natural i la jardineria.

Gemma Merino

Tècnica superior en Gestió forestal i del medi natural i en Paisatgisme i medi rural

La curiositat per descobrir i conèixer el medi natural del nostre territori la va portar a realitzar dos cicles superiors relacionats amb l’àmbit natural. Aquests han sigut la base per decidir que volia dedicar-se a conservar i millorar el medi ambient.
Sempre amb la mentalitat de deixar el món millor de com l’hem trobat, en aquest cas, des de la jardineria i les cobertes verdes, contribuint a renaturalitzar les ciutats.
Fa el possible per aplicar criteris de sostenibilitat en els diferents àmbits i continuar aprenent de l’experiència del dia a dia.

helena rovira eix verd

Helena Rovira

Fotògrafa i jardinera

Va cursar Fotografia i Creació Digital al CITM de Terrassa entre els anys 2002 i 2006. Des dels inicis, s’ha dedicat a la fotografia de paisatge i territori. La passió per la imatge impresa, la va portar a cofundar Lindero Libros, un petit projecte editorial sense ànim de lucre per autoeditar els propis treballs en paper. L’interès en les plantes la van motivar a introduir-se al món dels jardins. L’apasiona tot el que té a veure amb la cultura mediterrània.

Col·laboradors

Els nostres col·laboradors són entitats compromeses amb el missatge de sostenibilitat social i energètica d’Eixverd. Tenim col·laboradors que instal·len cobertes verdes, murs verds o proveeixen material. També tenim aliances en entitats públiques i de recerca:

  • Universitat Pompeu Fabra (UPF)
  • Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de l’Edificació (EPSEB-UPC)
  • Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
  • Ajuntament de Barcelona
  • Àrea Metropolitana de Barcelona

Eixverd forma part de l’Agenda 21 de Barcelona Sostenible, és membre del Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Gremi d’Obres i de l’Associació Espanyola de Cobertes Verdes i Enjardinaments Verticals (ASESCUVE).

Implicació d’Eixverd en els següents grups:

  • Febrer 2018 – Març 2019: Foment del Verd Urbà junt amb Toni Solanas, Cinthia Echave, Roberto Soto, entre altres.
  • 2017-2018: Projectes liderats per les entitats de la xarxa Barcelona + Sostenible:Cobertes Mosaic
  • Setembre 2018- Novembre 2019: Projecte pel Clima: Barreres i Oportunitats de les Cobertes Mosaic: Amb Joan Rieradevall (ICTA-UAB), Julio Bermejo (4A+A), Lluïsa Arranz (Entorn XXI) i Alrun Jimeno (COAC)
  • Et Posem Verda, associació d’industrials per dissenyar cobertes verdes de la qual formen part l’arquitecte Joan Ramon Garcia (Espai Qbic) i Jaume Ferret com a comercial.

Els següents professionals també estan involucrats amb el projecte: