Quan el terrat es converteix en un pulmó verd

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha transformat la coberta de l’edifici Mercè Rodoreda del campus de la Ciutadella en un espai verd. La proposta, que s’emmarca en el Compromís de Barcelona pel Clima, vol contribuir a fer dels espais urbans de la ciutat zones més ecològiques i sostenibles.

“La UPF és una universitat molt urbana i amb molt poc espai verd. Volem posar el nostre granet de sorra per fer una ciutat més sostenible, i apostem per ampliar les zones verdes i els jardins verticals a la universitat”, explica Mònica Figueras, vicerectora de Responsabilitat Social i Promoció de la Universitat Pompeu Fabra.

La coberta verda és un espai d’experimentació on s’estudia quins substrats són més adients per a l’espai. A més, també s’hi realitza una prova pilot per veure sota quines condicions la lavanda funciona millor. “Les dades obtingudes es podran fer servir per a qualsevol altre projecte de coberta verda o agrícola o espai de verd urbà”, ha explicat Martí Boleda, tècnic de Medi Ambient i Seguretat de la UPF.

La iniciativa, que es duu a terme amb la col·laboració d’EixVerd i altres universitats, s’emmarca en el Compromís de Barcelona pel Clima, que té com a objectiu millorar la sostenibilitat de la ciutat. I és que aquests espais tenen molts avantatges, com la millora de la qualitat de l’aire, la captura de diòxid de carboni, l’aïllament acústic, la biodiversitat urbana o la producció agrícola.

El Dipòsit de les Aigües, una coberta agrícola

El projecte encara està en fase de disseny, però la intenció és que inclogui un hort urbà d’uns 3.000 metres quadrats gestionat per persones amb risc d’exclusió social i on es facin tallers, visites o esdeveniments.

Vés a l’enllaçVés a Youtube