Verd de Proximitat BCN_Visites als projectes seleccionats

La Universitat de Lleida i la Universitat Politècnica de Catalunya, de la mà de les empreses Verdtical, Eixverd i la cooperativa TEB VERD, estan treballant intensament en el projecte Verd de Proximitat BCN.

El projecte “Verd de proximitat BCN”, el qual ha rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa” en el marc del Pla Barcelona Ciència 2020-2023, té com a principal objectiu el dissenyar i implementar un “Pla de monitoratge i avaluació del funcionament i l’impacte de les cobertes i façanes verdes a la ciutat de Barcelona”, que sigui integrador i participatiu, econòmicament viable i sostenible en el temps.

Amb aquest propòsit es co-dissenyaran i co-implementaran la monitorització retrospectiva de 4 projectes en curs per tal d’avaluar el seu funcionament i l’impacte real d’aquestes solucions constructives sobre indicadors clau prèviament seleccionats.

Els quatre projectes que s’estan treballant, formen part de les propostes guanyadores del primer concurs de Cobertes Verdes (2017-2019) promogut per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà, i són les següents:

  1. Escola Pérez Iborra. Consell de Cant 323. L’eixample

A l’edifici de Consell de Cent 323 hi trobem una escola a la part inferior i uns habitatges a les plantes superiors. La coberta és un espai de convivència per a tots els seus usuaris i una eina pedagògica per a la comunitat educativa, que compta amb 400 alumnes i uns 50 professors. Hi ha espècies vegetals amb gruixos de substrat variables, horts de cultiu tradicional i hidropònics, així com recollida d’aigua pel reg, instal·lació d’un hotel d’insectes, i generació d’energia mitjançant plaques fotovoltaiques. El conjunt, i especialment els horts, permeten la realització de tallers sobre sostenibilitat per a l’alumnat.

  1. Fra Juníper Serra, 74. Sant Andreu

Aquesta coberta genera una illa verda enmig d’un entorn de naus industrials al barri del Bon Pastor. Està formada per un entapissat amb plantes crasses i arbustives, i vegetació en vertical per ocultar les instal·lacions i cobrir el perímetre. Inclou un sistema de generació d’energia mitjançant plaques fotovoltaiques que es troben integrades a la barana perimetral i a la lluerna de l’escala. També fomenta la biodiversitat amb menjadores d’ocells, caixes niu i diversos hotels d’insectes, a més d’un estany per a amfibis que incorpora un sistema de recirculació de l’aigua amb una bomba connectada a les plaques fotovoltaiques.

 

  1. TEB VERD. Fernando Pessoa 42. Sant Andreu

La coberta es troba a l’edifici del grup cooperatiu TEB, una iniciativa social per a la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. El seu personal s’encarrega de la construcció i manteniment de la coberta. Es tracta d’una nova superfície naturalitzada d’uns 1.100 m2 dissenyada com un projecte d’espai ecològic, integrador i sostenible. Aquesta superfície està dividida en 3 cobertes diferents: dues realitzades amb vegetació entapissant tipus Sedum sp i una altra composta per un jardí mediterrani, amb espècies que promouen la presència d’abelles i altres insectes pol·linitzadors i controladors de plagues, a més d’un espai de cultiu que poden gaudir tots els usuaris del centre. L’edifici també disposa d’una gran extensió de plaques fotovoltaiques per a la generació d’energia solar prèvia a la realització de la coberta verda.

 

 

  1. Els Porxos d’en Xifré. Llauder 1. Ciutat Vella

Situada en els Porxos d’en Xifré, aquesta coberta forma part d’una intervenció que pretén convertir tot el conjunt de terrats de l’illa en una gran coberta verda, començant amb un primer tram a la dreta de l’illa. La coberta conté zones d’esbarjo, estenedors, solàriums i horts urbans, accessibles per a tota la comunitat de veïns: els 11 habitatges d’aquest edifici i els de la resta de l’illa. És una coberta extensiva amb arbustos, herbàcies i algun arbre, que incorporarà recollida d’aigües pluvials, generació d’electricitat amb plaques fotovoltaiques i una zona de compostatge a partir de residus orgànics; tot per l’autoabastament de la pròpia coberta verda. S’hi ha instal·lat un hotel d’insectes, nius d’ocell i taules on els ocells puguin veure per incrementar la diversitat.

Durant el més de març de 2022 s’han estat realitzant les visites a les cobertes seleccionades i s’ha parlat amb els propietaris i usuaris de les mateixes per tal de començar a recopilar informació.

Volem agrair al Sr. Jordi Casas (Escola Pérez Iborra), Sr. Joan Bosch (URBASER), Sr. Sergio Carratalá (Porxos d’en Xifré) , i els Sr. Joan Berruezo i Angel Gil (TEB VERD), que ens hagin permès accedir als projectes, ens hagin atès i subministrat tota la informació referent a aquests exitosos projectes de coberta verda de la Ciutat de Barcelona.

A banda dels aspectes tècnics sobre aquests projectes, també s’està fent un estudi dels agents involucrats en cadascun dels casos, amb l’objectiu de poder fer una descripció d’aquests “interessats i beneficiaris”. A més a més, cal disposar de la informació necessària per a poder fer una estratègia de monitoratge adaptada a cada cas, amb les seves particularitats, tant constructives, de disseny, com de funcionament.

El monitoratge i avaluació de les cobertes i façanes verdes serà essencial en el futur, no tant sols per a la mesura de l’èxit de projectes individuals sinó també per a l’ús d’aquesta informació per a l’avaluació de la seva eficiència i cost-efectivitat per a la seva replicació i escalat posterior, i per a la planificació i gestió urbanes i la presa de decisions estratègiques a nivell de ciutat. El projecte “Verd de proximitat BCN” permetrà a la Ciutat de Barcelona ser pionera tant a nivell Europeu com Internacional en l’establiment de plans de monitoratge i avaluació del verd urbà de proximitat.

 

Instagram

🌿 La clau de l’èxit d’una coberta verda

Cada coberta és diferent i crea un ecosistema únic amb vida pròpia 🎋

👩‍🌾 Per nosaltres, la clau de l’èxit és fer un manteniment adaptat a la coberta i a l’evolució d’aquesta 🕵️‍♀️

Necessites manteniment per la teva coberta verda? 🧤

☎️ Trucan’s

#Eixverd #MantenimentsEixverd #CobertaVerda #CobertesVerdes #MantenimentsCobertesVerdes #CobertesVerdesBarcelona #Eixample #CubiertaVerde #CubiertasVerdes #TechosVerdes #MantenimientoCubiertasVerdes #ConstruccióndeCubiertasVerdes #MantenimientoTechosVerdes #CubiertasVerdesBarcelona #GreenRoofs #GreenTopRoofs #GreenRoofsMaintenance #BarcelonaGreenRoofs
...

43 0

🌿 Feliç 2024!

Deixem enrere un 2023 replet de projectes fabulosos i col·laboracions amb @addgreenproject,#ConstruccionsXavierAlsina, @xavier_alsina, @etposemverda, @alexfenollarjardines, @conscardoner, #PonteArosa, @glaparquitectes, @jusa.nenu, @organikanatura, @eurocatalana, @huertosinthesky, @mataaltastudio, @espaiqbic, #clouworks.


També el projecte d’investigació #LIFE: #VerddeProximitat amb #GabrilPerez @UniversitatdeLleida, @SempergreenBV, @tebcooperativa.

Gràcies a tot@s!


#addgreenproject #mataaltastudio #huertosinthesky #alexfenollarjardines #tebcooperativa #TEBverd #bacsac #Baobabfusters #Betevecat #natgeospana #CobertesVerdesEixverd #CobertesVerdes #TerratsVius #CubiertasVerdesEixverd #CubiertasVerdes #TechosVerdes #AzoteasVivas #GreenRoofs
...

41 2

🧤 Interessades i interessats, envieu el vostre CV i una carta de motivació a lidia@eixverd.cat ...

73 7

👷‍♀️ Estudia re-naturalización de edificios desde tu casa, al mismo precio que una cena con amigos y con certificación.

La semana que viene más 😊

@addgreenproject #Eixverd #Addgreenproject #LidiaCalvo #SilvanaAmezquita #CubiertaVerde #CubiertasVerdes #TechosVerdes #CubiertasVerdesBarcelona #SemanaConstrucciónVerde #ConstrucciónVerde #Sostenibilidad #CiudadesSostenibles #BarcelonaSostenible #BeneficiosCubiertasVerdes
...

28 0

🌿 Eixverd participarà a les xerrades #Greentalks organitzades per la #SilvanaAmezquita d’@addgreenproject.

La #LidiaCalvo serà una de les ponents i exposarà les solucions que apliquem a les nostres cobertes verdes per optimitzar-ne el consum d’aigua.

🗓️ Dijous, 14 de desembre
🕕 18h
📍 Virtual

👉 Inscriu-te al link de la bio.


#Eixverd #Addgreenproject #CobertaVerda #CobertesVerdes #CobertesVerdesBarcelona #Sequera #BeneficisCobertesVerdes #CubiertaVerde #CubiertasVerdes #TechosVerdes #CubiertasVerdesBarcelona #Sostenibilidad #CiudadesSostenibles #BarcelonaSostenible #BeneficiosCubiertasVerdes #Sequía #OptimizarAgua
...

27 0

🎋 Oasi urbà

Sigui l’estació que sigui, les cobertes verdes són un espai per desconnectar i gaudir 🧘‍♂️

❄️ Durant els mesos de fred amb vistes més verdes i ocres; ☀️ durant els mesos de més calor amb colors molt variats i vistosos.

🌿 Sigui com sigui, la llista dels beneficis és llarga 👉 salut i benestar, ambientals, socials.

T’agrada desconnectar llegint un llibre, fent activitat física, tancant els ulls i escoltant els ocells, prenent un té o un cafè entre Natura i al mig de la ciutat?

Volem omplir la ciutat d’oasis 💚

Truca’ns 🌿


#Eixverd #MantenimentsEixverd #CobertaVerda #CobertesVerdes #MantenimentsCobertesVerdes #CobertesVerdesBarcelona #Eixample #CubiertaVerde #CubiertasVerdes #TechosVerdes #MantenimientoCubiertasVerdes #ConstruccióndeCubiertasVerdes #MantenimientoTechosVerdes #CubiertasVerdesBarcelona #GreenRoofs #GreenTopRoofs #GreenRoofsMaintenance #BarcelonaGreenRoofs
...

58 0

🪴 Plantacions de plantes mediterrànies

🍁 La tardor és un bon moment per fer plantacions. És el moment climàtic ideal per plantar en les millors condicions gràcies a les temperatures suaus i a la presència de pluja 🌦️

🌿 Les plantes mediterrànies tenen un cicle de vida de creixement que varia segons l’estació. Durant la tardor es preparen per poder créixer amb força la primavera vinent i resistir les temperatures i sequera de l’estiu.

Planta plantes mediterrànies a la teva coberta verda, balcó, pati d’interior, pati d’exterior o terrassa 💚

☎️ Truca’ns i t’ajudarem a fer-ho realitat 🎋


#Eixverd #MantenimentsEixverd #CobertaVerda #CobertesVerdes #MantenimentsCobertesVerdes #CobertesVerdesBarcelona #Eixample #CubiertaVerde #CubiertasVerdes #TechosVerdes #MantenimientoCubiertasVerdes #ConstruccióndeCubiertasVerdes #MantenimientoTechosVerdes #CubiertasVerdesBarcelona #GreenRoofs #GreenTopRoofs #GreenRoofsMaintenance #BarcelonaGreenRoofs
...

103 1
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.