Plaques solars

Quan les plaques solars en les seves dues versions ja siguin termosolars (que escalfen aigua) o fotovoltaiques (que generen energia) es combinen amb cobertes verdes o fresques l’eficiència de les plaques augmenta un 6% degut a que la producció d’energia és més gran quan la temperatura de la placa és més baixa. Simultàniament la placa proporciona ombra a la coberta verda reduint les condicions estressants i s’afavoreix la diversitat de plantes.

Les plaques termosolars utilitzen la radiació solar per l’escalfament a baix temperatura d’aigua destinada a l’ús com aigua calenta sanitària o calefacció. Una instal·lació d’energia solar tèrmica consta d’un conjunt de plaques, generalment fixes en els seus tres eixos, per les quals discorren uns tubs que s’exposen d’aquesta forma a la radiació solar. El circuit es completa amb un sistema de circulació natural o forçada, un o diversos dipòsits per a desacoblar el consum a la producció i els mecanismes de control i conducció necessaris. Normalment el sistema treballa en conjunció amb la caldera de gas o elèctrica preexistent per a complementar l’acció del sol.

Les plaques fotovoltaiques generen energia que pot ser utilitzada al moment o emmagatzemada en bateries per la seva posterior utilització o la pots injectar a la xarxa. El sistema és més fàcil d’instal·lar ja que depèn de menys components i és especialment recomanable en oficines o escoles o llocs utilitzats durant el dia.

Pots instal•lar plaques solars només per a tu o per tots els veïns de l’edifici. Recorda que hi han subvencions de l’administració per solucions eficients!

plaques solars

Beneficis

Utilitzar la coberta per instal·lar plaques solars en combinació d’una coberta verda pot tenir diversos beneficis

Reducció emissions de carboni:

  • Disminució d'emissions de carboni per generar energia renovable

Efecte illa de calor:

  • Disminució de l'efecte illa de calor que fa que al centre de la ciutat sigui 2 o 3 graus més calent que a les afores. Això pot representar una reducció d'ús d'aire condicionat i més reducció d’emissions de carboni

Economia Circular:

  • Les llums o bombes d’aigua que s’instal·lin a la coberta verda es poden gestionar amb les plaques solars
  • La llum de l’escala o dels veïns es pot generar a la mateixa coberta

Aspectes econòmics:

  • Apreciació de la finca
  • Possible disminució de l'Impost sobre béns immobles (IBI)
  • Reducció factura elèctrica

Preguntes freqüents sobre Plaques solars

Quin tipus de plaques puc instal·lar?

Les més recomanables son les fotovoltaiques que generen electricitat. Hi ha 2 mides estàndard de 1,7x1m i de 2x1m amb diferents potencies de captació d’energia solar.

Quin nombre de plaques necessito per abastir un habitatge?

Això depèn del consum que es tingui i quan es té i de l’espai que disposi per col·locar-les. El normal es considerar un consum mig mínim per no sobredimensionar la instal·lació i llançar els excedents a la xarxa.

Quan em pot costar una instal·lació?

El preu sol estar per sota del 2.000€ per kW instal·lat (2€ per Watt) i baixa a mesura que la instal·lació és més gran.

Puc tenir/aconseguir ajudes?

Igual que les cobertes verdes, es poden aconseguir ajudes de l'administració. També hi han molts ajuntaments que premien les instal·lacions solars amb reduccions de l’IBI durant els primers anys.

Puc compartir l’energia?

Sí, des del 2019, es pot compartir l’energia solar produïda amb uns coeficients fitxes que s’acorden a la junta de veïns i que sol estar relacionat amb la participació a la inversió.

Quin tràmits cal fer per instal·lar panells solars?

L'instal·lador s’encarrega de demanar els permisos i de legalitzar la instal·lació davant l'administració que gestiona amb les companyes elèctriques la connexió i el canvi de contractes.

Últims projectes de Plaques solars

Veure més